header

 
De zeer belangrijke link tussen uw toestellen: de kabels!

Kabels etc

Een kabeltje meer of minder...
(of een verloopje)

Nog nooit zijn kabels in installaties zo belangrijk geweest als nu! Ook al wordt alles meer en meer draadloos: de beste verbindingen gebeuren nog steeds door de fysieke kabel uit koper of glasvezel. De kwaliteit van de kabels wordt ook steeds belangrijker omdat de kwaliteit van de apparatuur die erdoor wordt verbonden ook steeds beter wordt (we hebben het dan over weergavekwaliteit... over de levensduur en constructiekwaliteit zwijgen we dan liever even).
De uiteindelijke kwaliteit van de weergave (audio of video) wordt bepaald door de zwakste schakel in de keten. Het heeft dus geen zin gouden kabels te gaan gebruiken als de keten uit den Aldi komt of als de luidsprekers gratis werden verkregen bij een doos waspoeder.
U kunt bij ons terecht voor ALLE kabels voor geluid en beeld, zowel analoog als digitaal. Wij doen echter NIET mee aan de hype van gouden kabels of kabels die heel veel beloven om hun prijs te rechtvaardigen maar het uiteindelijk niet doen. Audiotesten door professionele labo's en blindtesten met onafhankelijke luisteraars geselecteerd uit een publiek HiFi-freaks hebben in het verleden reeds meermaals bewezen dat vele van die veel te dure kabels eigenlijk pure afzetterij zijn die aan de weergavekwaliteit niets toevoegt t.o.v. een DEFTIGE andere kabel. U merkt het: ik zei "DEFTIG". Een kabel moet goed geconstrueerd en ontworpen zijn om een goede signaaloverdracht te garanderen. Vrij vertaald komt het er dus op neer te kiezen voor een deftige kabel. Geen rommel want dan verlies je onnodig kwaliteit en geen overdreven dure kabel want dan verlies je onnodig geld.
Gelukkig kunt u bij ons terecht om de juiste kabel te kopen...
WIJ LEVEREN OOK ALLE VERLOOPJES (voor zover mogelijk: een verloopje van analoge 3.5 mm jack naar een HDMI stekker is misschien wel te solderen maar het is niet omdat je de juiste pluggen aan beide zijden van een kabel zet dat de kabel ook even het signaal gaat omvormen!!)

foute overloop
Dit leveren/maken wij dus NIET! (Speakon(luidspreker)- Gardena(tuinslang))


Wij maken ook KABELS OP MAAT!!


De meest voorkomende connectoren

Omdat wij dikwijls mensen over de vloer krijgen die "een kabeltje komen kopen tussen toestel A en B" maar voor de rest absoluut niet weten wat de voorziene aansluitingen zijn hebben wij alvast dit overzicht gemaakt zodat u enigzins geholpen kunt worden. Wij zijn niet helderziend dus met een omschrijving van "het ene is een versterker en het andere is een oude radio" kunnen wij NIETS beginnen en zullen wij u MOETEN wandelen sturen zonder kabeltje. Klinkt hard maar het is de enige realiteit.
Om het nog makkelijker te maken hebben we het overzicht gesplitst in ANALOGE AUDIO, VIDEO en AUDIO+VIDEO en DIGITALE AUDIO, VIDEO en AUDIO+VIDEO.

ANALOGE AUDIO

cinch stekkercinch contrastekkerdin stekkerdin contrastekkerDIN ls stekkerDIN LS contrastekker
Cinch-, RCA- of tulpstekkerCinch/RCA/tulp contrastekkerDIN stekker 3,5,6,7 of 8 pin bij 5-pin is ook plaats van de pinnen belangrijk!DIN contrastekkerDIN luidsprekerstekker, veel gebruikt bij inbouwdozen van NikoDIN luidspreker contrastekker
jack stekkerjack contrastekkerxlr stekkerxlr contrastekkerspeakon female stekkerspeakon male inbouwstekker
Jack stekker bestaat in 2.5, 3.5 en 6.3 mm in mono- en stereoversies (resp. 1 bandje en 2 bandjes)Jack contrastekkerXLR stekker (prof. gebruik) in 3,4 of 5 pins (5 pin = DMX)XLR contrastekkerSpeakon (fabrikant: NEUTRIK) female 2, 4 of 8 pin Speakon male inbouwstuk

Deze stekkers bestaan in verschillende uitvoeringen: plastic, metaal, ... afbeeldingen ter illustratie.ANALOGE VIDEO

cinch stekkercinch contrastekkercomponent kabel stekkerbnc stekkerbnc contrastekkersvhs stekker
Cinch-, RCA- of tulpstekker voor COMPOSIET videoDe cinch contrastekker3-voudige cinch voor COMPONENT video (helderheid en twee kleurverschilsignalen). Herkenbaar aan de kleuren groen, blauw en rood. Komt vooral voor bij de betere DVD-spelers en bij LCD/plasmaschermen en beamers.BNC stekker bijna altijd op de kabelBNC contrastekker bijna altijd op toestelSVHS stekker, MiniDin 4, s-videostekker, ...

Ook hier zijn diverse uitvoeringen mogelijk... foto's slechts ter illustratie.

ANALOGE AUDIO+VIDEO

Geluid en beeld door 1 stekker of 1 kabel.

scartstekkercamcorderkabel3 voudige cinchkabel
Scart, euroconnector (NIET: eurostekker!!!), ...3.5 mm jack maar 3 bandjes! Meestal gebruikt
bij camcorders of digitale fototoestellen met videofunctie.
3-voudige cinch: 1x video(geel) en 2x audio (wit+rood)(L+R)


Ook hier zijn diverse uitvoeringen mogelijk... foto's slechts ter illustratie.

DIGITALE AUDIO

nog cinchstekkertoslinkjopt jackxlr aes/ebu
Cinch/RCA/tulp stekker (koperkabel)Toslink (glasvezelkabel, optisch)3.5 mm jack OPTISCH!!XLR gebruikt bij
AES/EBU
(studio e.d.)


Ook hier zijn diverse uitvoeringen mogelijk... foto's slechts ter illustratie.

DIGITALE VIDEO

dvi stekkerpinout dvi
DVI stekker (*)Pinout van de DVI stekker


(*)DVI bestaat in verschillende versies:
DVI-D: ENKEL digitale signalen (high-end apparatuur en volledig digitale schermen)
DVI-A: ENKEL analoge signalen
DVI-I: digitale EN analoge signalen (vooral gebruikt bij beeldkaarten van PC's)
DVI-D en DVI-I bestaan dan nog in een singlelink en een duallink (met meer pinnen) versie. De duallink heeft meer bandbreedte en kan dus hogere resoluties aan. Het ZOU dus mogelijk zijn om altijd duallink kabels te gebruiken maar de fabrikant voorziet op de toestellen voor singlelink niet altijd de gaatjes!

DIGITALE AUDIO+VIDEO

Geluid en beeld door 1 stekker of 1 kabel

hdmi stekker
HDMI stekker, vooral gebruikt bij high-end dvd-spelers en HD-TV's


Zoals je ziet worden cinch stekkers gebruikt voor zowel geluid als beeld maar een standaard geluidskabeltje gebruik je toch maar beter niet om beeld door te sturen omdat dit tot reflecties in de kabel kan leiden en op het beeld uiteindelijk spookschaduwen geeft. Vandaar dat wij bij twijfelgevallen meestal zullen vragen waarvoor het kabeltje moet dienen. Dit is niet bedoeld als aanslag op de privacy maar als informatievraag om dan de beste geschikte kabel te kunnen leveren. Help ons u te helpen: geef ons informatie!


Valid XHTML 1.0!