header

Solderen: méér dan zomaar wat onderdelen aan elkaar plakken!

Een goede soldeerverbinding komt enkel tot stand wanneer de chemische reactie tussen de metalen en de vloeihulpmiddelen perfect is verlopen. Zoals bij elke chemische reactie zijn hierbij temperatuur, tijd en zuiverheid van de reagentia van het grootste belang. Goed solderen is dus niet ervoor zorgen dat het "aan elkaar hangt" maar werkelijk met gevoel een goede las proberen te bekomen. Dit vraagt oefening en geduld maar is zeker niet moeilijk indien men het van de eerste keer goed aanleert. S39 en andere vloeimiddelen zijn in de elektronica VERBODEN!!!. Een goede soldering maak je met een bout die voldoende "zwaar" is (er gaan meer componenten defect door te lang te verwarmen met een te lichte bout dan door korter te verwarmen met een te zware bout); voor alledaagse elektronica is 25-30 Watt ideaal.

Soldeerbouten

Elektronica soldeerbout1Elektronica soldeerbout2

Soldeerbouten vind je bij ons in alle prijsklassen. Van het instapmodel (Velleman VTS-25N, zie linkerfoto) over de ideale hobbybout (Weller SPI27 zie rechts) tot de temperatuurgeregelde (Weller, Magnastat principe). Ook al is de magnastatbout dan met 60 Watt misschien wat "te zwaar" toch vormt zij dankzij haar temperatuurregeling geen gevaar voor de componenten en kan zij ook gebruikt worden voor het zwaardere werk zoals dikkere kabels.


Soldeerstations

Elektronica so1deerstation

Voor de professional op zijn werkbank mag een soldeerstation niet ontbreken. Meestal bestaat dit uit een elektronisch temperatuurregelblok met ingebouwde transformator want deze bouten werken doorgaans op 24 V. Afhankelijk van de prijs (vanaf   €15 tot   €...) krijg je ook hier de kwaliteit waarvoor je betaalt. De meeste stations zitten rond de 50 Watt maar doordat ook hier de temperatuur mooi geregeld is kan je gevoelige componenten toch veilig verwerken. Weller richt zich op 80 Watt omdat met het nieuwe loodvrije solderen er hogere temperaturen nodig zijn om een goede las te maken. Weller richt zich met zijn stations ook naar mensen die werken met schakelingen die gevoelig zijn voor statische elektriciteit.

Valid XHTML 1.0!