header

Meten = weten maar dan wel met een goed meettoestel!

Elektronica onderdelen

Meettoestellen naar ieders budget en behoeften... Alfa Parts!

Multimeters

Elektronica meettoestellen

Een MULTI-METER is zoals de naam het al zegt: een toestel dat meerdere meetfuncties heeft en dus meerdere grootheden kan meten. Meestal is dat in een basisversie weerstand, gelijkstroom en gelijk- en wisselspanning. Duurdere modellen kunnen extra functies hebben als wisselstroom, frequentiemeting, capaciteitsmeting, ... .


Scopes

Elektronica scopes1Elektronica scopes2

Een scoop laat het gemeten signaal "zien" in functie van de tijd. Het is een onmisbaar stukje gereedschap bij het foutzoeken en het ontwerpen van elektronica. Een analoge scope is 100% realtime omdat het gemeten signaal direct aan de beeldbuis wordt toegevoerd, bij de digitale zit hier nog een buffergeheugen en sampling tussen. In beide stappen kunnen er gegevens net iets anders uitkomen dan verwacht. Het is daarom heel belangrijk om meetgegevens niet gewoon af te lezen maar steeds te interpreteren naar de schakeling toe.


Functiegeneratoren

Elektronica functiegeneratorElektronica PC functiegenerator

Een functiegenerator kan een signaal aanmaken met een in te stellen frequentie, vorm en grootte (standaard: blok, sinus en driehoek). Het is een onmisbaar toestel om schakelingen te herstellen of ontwerpen te testen. In combinatie met een PC-scope kunnen ze bijvoorbeeld ook gebruikt worden om frequentieverlopen op te meten, ... . De nieuwste (meestal PC-)functiegeneratoren kunnen door Directe Digitale Synthese bijna elke golfvorm genereren die de gebruiker ontwerpt op zijn of haar PC.

Valid XHTML 1.0!