header

Bespaar op uw batterijkosten dankzij oplaadbare batterijen.

Nicd cell met lipjes

NiCD accu's

Komen in standaardtoepassingen minder voor (een beetje verouderd maar komen nog wel veel voor in de industrie in grote capaciteiten omdat ze grote stromen kunnen leveren zonder te beschadigen). Zij kregen vooral een slechte naam door het zware metaal cadmium wat zeer milieuonvriendelijk is en hun "geheugeneffect" (wanneer de batterij niet steeds werd ontladen tot op het laagst toelaatbare niveau werd de capaciteit steeds kleiner). De celspanning bedraagt 1.2 V. Waar je ze wel nog kunt aantreffen als consument zijn bijvoorbeeld in "kruimeldieven" of andere oplaadbare toestellen waarin ze zijn vastgesoldeerd. Voor deze toepassingen verkopen wij ook vervangcellen (zie de foto).

GP NiMH cell

NiMH accu's

Zij zijn de modernere versie van de NiCD en milieuvriendelijker. Op dit ogenblik is dit de meest populaire oplaadbare batterij. Ten eerste omdat het geheugeneffect quasi onbestaande is en ten tweede omdat de capaciteiten op dit ogenblik ook het gebruik toelaten in zware verbruikers zoals digitale camera's. De celspanning bedraagt 1.2 V. Omdat zij dikwijls gebruikt worden in zware verbruikers als digitale camera's hebben veel mensen er ook problemen mee en klagen zij dat de batterijen te vlug leeg zijn. Dat ligt niet aan de batterij (integendeel, een volledig volle oplaadbare NiMH met een capaciteit van 2300mAh zal in zo'n toestel zelfs langer werken dan een alkalinebatterij!) maar wel aan het feit dat men deze batterijen probeert te laden met een prutsladertje (meestal even goedkoop gekocht in set). Als je echt plezier wilt beleven aan hun hoge capaciteit dan heb je een lader nodig die werkt volgens het "negatieve delta V" principe. Alle andere laders (volledig manueel, met timer, ...) zijn niet goed genoeg om het maximale plezier uit uw batterijen te halen. Ideale laders zijn de Rapid en Smart van GP of onze eigen IQ-9002 lader die zelfs alle capaciteiten door elkaar kan laden en per batterij controleert! De beste resultaten hebben wij met het merk GP (en wij niet alleen: ook in tests van verschillende consumentenorganisaties komen zij altijd als beste uit de bus). Tussen merken onderling kan er een hemelsbreed verschil zitten! De opgedrukte capaciteit is dus NOOIT een garantie!!

Lithium polymeer accu

Lithium accu's

Vooral bestaande in twee soorten: Lithium ion en Lithium polymeer (foto). Het zijn de opvolgers van vele oplaadbare batterijen. Zij zijn zeer compact (vooral dun) en licht en hebben zeer grote capaciteiten. Nadeel is wel dat hun laadsysteem zeer precies moet werken omdat in het slechtste geval gevaar ontstaat op explosies (en lithium is NIET blusbaar met water!). Dit is ook de reden waarom ze in gewone standaardformaten bijna (nog) niet voorkomen. Lithium accu's vind je vooral in sommige digitale fototoestellen en heel veel in zakcomputertjes (PDA's). De celspanning bedraagt 4.1 V

Lood accus

Lood-calcium accu's (gelbatterijen)

Deze soort oplaadbare batterijen, vergelijkbaar met onderhoudsvrije autoaccu's, komt vooral voor in alarmsystemen (als backup), zware zaklampen, UPS-en en andere plaatsen waar een grote stroom nodig is of waar veelvuldig wordt geladen en ontladen. Het zijn over het algemeen vrij zware batterijen wat maakt dat ze in draagbare toepassingen minder voorkomen.

Voorbeeld van hoe je kan besparen met oplaadbare batterijen.

Jean-Jacques (JJ) gaat elke dag met zijn CD-walkman (2xAA batterij) naar school. Totale luisterduur tijdens deze ritten: 1 uur per dag. Dit is een reële situatie. Na 8 uur zijn de niet-oplaadbare batterijen steeds leeg. JJ koopt dus om de 8 dagen 2 AA batterijen van ongeveer €1.00,- per stuk. Kostprijs op jaarbasis voor JJ:
365 / 8 x 2 = €91.25,-
JJ is slim en denkt: ik koop een goede lader bij Alfa Parts en twee deftige batterijen van GP 2300 mAh. Kostenplaatje voor JJ:
€28.20,- voor de lader en €10.00,- voor twee batterijen. Totale kost: €38.20,-
Natuurlijk moeten er nog elektriciteitskosten bij: 45.6 laadbeurten voor een totale elektriciteitskost van €3.60,-
Volledige kost van JJ voor 1 jaar oplaadbare batterijen inclusief investering: €41.80,-!! In minder dan een jaar heeft Jean-Jacques dus zijn investering terugverdiend én winst gemaakt!! En dan spreken we nog niet eens over een digitaal fototoestel dat nog een veel grotere verbruiker is... .

Tips voor maximaal rendement.

Valid XHTML 1.0!